Висшите училища на Пловдив се обединяват в университетски алианс


Висшите училища на Пловдив се обединяват в университетски алианс. Предложението на ректорите от града под тепетата бе обсъдено днес на среща с кмета Здравко Димитров. На нея присъства и президентът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите проф. д-р инж. Димитър Димитров.

„Исках да чуя приоритети на вашите учебни заведения, какви проекти подготвяте за бъдещия програмен период по програми на ЕС и как общината може да ви съдейства“, заяви кметът Здравко Димитров.

Той увери, че срещите ще бъдат регулярни и пое ангажимент общината да стане ефективен посредник в осъществяване на връзката между бизнеса, университетите и средното образование. По думите му Пловдив е университетски град с традиции и има всички предпоставки да се развива и да се превърне в европейски образователен център. За целта обаче е необходимо университети да си взаимодействат, без да бъдат конкуренти, подчерта градоначалникът.

Университетите изразиха готовност да подкрепят общината с подготовката на бъдеща стратегия за управление и развитие на града и да дават експертно мнение за предложенията на общината, които влизат за обсъждане в Общинския съвет. Те бяха категорични, че научният потенциал в България не се използва рационално и споделиха идеи за промяна.

Ръководителите на висшите училища се обединиха около идеята Пловдив да бъде промотиран като образователен център с много добро качество на живот, с възможност за култура, спорт и развлечение, за да привлича още повече студенти.

Според груби сметки на президента на ВУАРР проф. Димитър Димитров, ако в Пловдив има 20 000 студенти, то те харчат средно около 10 000 лв. годишно и оставят около 200 млн. лв. в икономиката на града.

Проф. Димитров сподели, че ВУАРР стана пълноправен партньор в консорциумите „Европейски университетски алианси“ и е единственото извънстолично висше училище, включено в европейската университетска мрежа.