Среща за Европейските университетски алианси


На 4 и 5 декември 2023 г. в София се проведе среща за Европейските университетски алианси. Събитието е организирано от Посолството на Франция в България / Френски институт в България, в сътрудничество с българското Министерство на образованието и науката, с френското Министерство на висшето образование и науката (MESR) и във връзка с Посолството на Испания в България, в рамките на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Инициативата за европейските университетски алианси е на френския президент Емануел Макрон и има за цел да обедини висши училища от цяла Европа, за да споделят ресурси, опит, като се дава по-голям шанс за развитие на науката, разработването на съвместни учебни програми и обмен на добри практики.

В срещата, проведена в Дома на Европа в София участваха представители на 7 от 50-те алианса, които обединяват партньори от български, френски и испански институции и е по инициатива на посланиците на Франция Жоел Мейер и на Испания – Алехандро Поланко. И двамата посланици в своите изказвания изразиха увереност, че алиансите са важни за младите хора на Европа, които търсят опит извън собствената си страна, а това спомага за интернационализацията на висшето образование.

Във видео обръщение към участниците българският вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел подчерта, че Европейските университетски алианси могат да утвърдят Европа като център на знанието и високите постижения.

В своето изказване Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков подчерта, че тази инициатива, започнала преди шест години цели развитието на Европа в областта на образованието, науката, креативността и иновациите на младите хора, инициатива, която има визията и енергията да промени Европа, превръщайки я в най-конкурентното място в света.  Той обърна внимание и на възможностите, които Инициативата дава за споделени образователни ресурси, за съвместни проекти и научни изследвания. “Това дава висока добавена стойност и може да издигне на още по-високо ниво университетите, които участват в алианси”, подчерта министърът.

По време на срещата в отделни панели бяха дискутирани въпроси, свързани с ролята на Европейските университети като ключов фактор за развитие на местната икономика, за повишаване на научните изследвания чрез widening, като подемен лост за развитието на научните изследвания. Специално внимание беше обърнато на проблема с признаване на European Degree Label.

Европейският университетски алианс INVEST, в който ВУАРР е пълноправен член, беше представен от проф. Марияна Иванова – координатор на проекта за България и от проф. Есаид Барка,  Вицепрезидент по международните отношения на Университета на Реймс Шампейн-Арден, Франция – нов партньор в алианса INVEST.

Те имаха възможност да обменят опит със свои колеги от други алианси и да споделят вижданията си за бъдещето на Европейския университетски алианс INVEST с френския аташе по научното и университетското сътрудничество  - г-н Арно Боберо, със зам. министъра на образованието и науката – проф. Генка Петрова, с Председателя на Съвета на ректорите – акад. Любомир Трайков и да дискутират въпроси, свързани с акредитацията на съвместните програми с проф. Елиза Стефанова – Председател на НАОА.