Студенти от лятното училище по проект ИНВЕСТ на розобер в Етнографски комплекс Дамасцена


Участниците в Международното лятно училище по проект ИНВЕСТ влязоха в розовите масиви на Етнографски комплекс „Дамасцена“, за да съпреживеят традиционния ритуал по събиране на розов цвят.

Младежите от Нидерландия, Финландия, Гърция, Словакия и България научиха, че работниците започват беритба още в 5 сутринта, но те също успяха да напълнят картонените кошнички, следвайки указанията на домакините от комплекса, който разполага със съвременна розоварна за етерични масла, розариум, зоокът и етнографска експозиция. Преди да се запознаят с дейностите на първата частна дестилерия за производство на розово масло в България, на входа студентите и преподавателите бяха посрещнати с традиционни фолклорни изпълнения, питка с мед и шарена сол. Те останаха истински впечатлени от прекрасния парк с декоративни рози, опитаха традиционни ястия и отнесоха за спомен натурални продукти от розово и лавандулово масло.

Обиколката из Розовата долина продължи с посещение на Казанлъшката гробница, датирана в края на IV и началото на III в. пр. Хр., която е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство. Разгледаха Историческия музей, който е сред най-старите регионални музеи в България, и Голямата косматка - тракийската могила, в която е открита една от малкото запазени неограбени гробници – най-вероятно на Севт III.