Конференция март 2016Огромен интерес предизвика двудневен международен форум, който събра 142-ма чуждестранни и 28 български учени от различни страни на дискусия, посветена на Балканите и Близкия Изток. Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив бе домакин и генерален партньор на Университета „Намик Кемал“ – Текирдаг, Турция.

По време на откриването копрезидентите на конференцията проф. д-р Расим Йелмаз и проф. д-р Димитър Димитров изтъкнаха важността на науката като основен фактор за решаване на проблемите на съвременния свят. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че политика на Академичното ръководство на ВУАРР е да ангажира научните среди със задълбочен анализ на актуалните обществени проблеми и предлагане на обосновани варианти за решения. Няма по-важен приоритет за учените от експертната помощ, която трябва да предлагат на обществото в кризисни периоди.

Ректорът на ВУАРР проф. д-р Димитър Димитров и зам.-ректорът проф. д-р Марияна Иванова получиха почетни знаци - плакети от турските партньори в знак на признателност за доброто партниране и домакинство на престижния форум.

В рамките на два дни (12 и 13 март 2016 г.) конференцията на тема "International Balkan and Near Eastern Social Sciences" събра на едно място изтъкнати изследователи на социални и поведенчески науки от Турция, България, Азербайджан и Украйна. В общо 14 научни сесии участниците от 25 университета представиха най-новите изследвания в областта на социалните науки, икономиката, управлението, финансите, регионалното развитие, туризма, информационните технологии, земеделието и агробизнеса. Учени от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите участваха в конференцията с разработки в сферата на човешките ресурси, туризма, развитието на пазарите, мениджмънта, иновациите в информационните технологии, висшето образование, развитието на регионите и много други.

Резултатите от конференцията са публикувани в електронно издание и сборник.